FAQ

Karijes je jedna od najčešćih bolesti današnjice a obilježava je razaranje mineralne strukture zuba koju uzrokuje kiselo okruženje koje stvaraju bakterije iz zubnog plaka.

Plak je mekani tanki sloj ostataka hrane, stanica sluznice usne šupljine i sline i čini dobru podlogu za razvoj mnogih bakterija. Sazrijevanjem i mineralizacijom putem minerala iz sline plak se pretvara u tvrde zubne naslage koje nazivamo KAMENAC.

Ispun je sredstvo za punjenje kaviteta u kruni zuba koji najčešće nastaje uklanjanjem karijesa. Poznatiji naziv za ispun je PLOMBA. Ispuni mogu biti od različitih materijala. Nekada se najčešće upotrebljavao amalgam (crna plomba), a danas se najčešće koriste kompozitni materijali (bijele plombe) koji su estetski prihvatljiviji.

Krunica je dodatak prirodnom zubu koji nadomješta izgubljenu krunu zuba. Postavlja se na prikladno izbrušeni zub – bataljak. Poznata je i pod nazivom NAVLAKA. Izrađuje se od različitih materijala, a u suvremenoj je stomatologiji najzastupljenija keramika.

Most je fiksni nadomjestak jednog ili više zuba. Zubi koji omeđuju prostor u kojem pojedini zubi nedostaju se brušenjem preoblikuju u bataljak te tako postaju nosači mosta. Na taj način se premošćuje prostor u kojem zubi nedostaju.

Proteza je mobilni nadomjestak kojom nadomještamo zube. Ovisno o broju preostalih zubi ona može biti djelomična ili potpuna.

Implantat je nadomjestak koji se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub i koji omogućuje izradu fiksnog nadomjestka (krunice ili mosta) čak i u potpuno bezuboj čeljusti.