Protetika – fiksna i mobilna

fiksnaprotetikaFiksna protetika

Fiksni elementi su oni koji se fiksiraju, odnosno cementiraju u usnoj šupljini, a dijele se na: krunice, mostove i ljuskice.

Krunice

Krunice se najčešće upotrebljavaju za sanaciju jako uništenih ili estetski neprihvatljivih zubi. Krunica će biti napravljena na bazi otiska kojeg je stomatolog prethodno uzeo i biti će vrlo slična prirodnom izgledu zuba. Najčešće upotrebljavamo keramičke krunice.

Most

Mostom je moguće zamijeniti jedan ili više zubi. Postojeći zubi se prepariraju, odnosno bruse kako bi mogli nositi konstrukciju koja se cementira. Most je dobar odabir s estetskog i zdravstvenog aspekta.

Ljuskice

Ljuskice su rješenja estetske prirode koja smanjuju udaljenost između zuba, saniraju tamnije zube, zube s karijesom ili one bez sjaja. Za razliku od krunice, ljuska prikriva samo prednji dio zuba. Ljuske su rađene od keramike  i odaju izgled prirodnih i lijepih zubi.

 


 

mobilnaprotetikaMobilna protetika

U slučaju da je iz bilo kojeg razloga nemoguće upotrijebiti fiksnu potezu, tada pribjegavamo mobilnoj protetici koju dijelimo na totalnu i djelomičnu.

Totalna proteza

Totalna proteza zamjenjuje sve zube u gornjoj i/ili doljnjoj čeljusti. Privremena proteza se u roku od 2 mjeseca zamjenjuje definitivnom protezom kao završnim radom.

Djelomična proteza

Djelomična proteza se sidri na postojećim, zdravim zubima. S djelomičnom protezom zamjenjuje se veći broj zubi tj. većina zubi.

Parcijalna  proteza

Parcijalna proteza može biti pričvršćena pomoću držača na krunicu posljednjeg zuba u čeljusti. Za razliku od klasične parcijalne proteze ova je puno preciznija, manje opterećuje prirodne zube i estetski je prihvatljivija.